Lazer epilasyon nedir kıllara nasıl etki eder
Lazer epilasyon ile kıl kökü yok edilirken amaç seçici ısıtma yaparak yani kıl köklerindeki hücrelerin yakılarak hasara uğratılmasıdır. Kıl kökü tarafından emilen bu enerji, ısıya dönüşerek kıl kökünü tekrar büyüyemeyecek şekilde tahrip eder. Milisaniyeler süresinde cilde uygulanan lazer ışığı, cilde zarar vermeden geçerek kıl kökündeki pigmentlere nüfuz eder. Tüm lazer epilasyon türleri kıl gelişiminin geciktirip kılların daha zayıf ve azalarak çıkmasını sağlarlar. Kalıcı lazer epilasyon için kıl kökünün papilla denilen kısmının yok edilmesi amaçlanır. Tedavi esnasında tüylerin büyüme aşamaları olan anajen, katojen veya telojen fazda olması tedavi açısından önemlidir. Uygulama anında kılların farklı evrelerde olması, lazer epilasyonda sonucun ortalama 4-6 seans sonrası alınmasına neden olur. Lazer ışının uygulama süresi ve dozu kişinin cilt rengi ve yapısına göre değişiklik gösterir.
Lazer epilasyon sonuçları kalıcı mıdır
Lazer epilasyon tedavisi tamamlandıktan sonra yıllarca epilasyon ihtiyacı olmayabilir veya yaşla birlikte çıkan yeni kıllar ve tedaviden kalanlar için yılda 1 – 2 bakım seansı gerekebilir. Bazen tedaviden yıllar sonra yaşlanmadan, hormonal hareketlerden veya kullanılan ilaçlardan dolayı kıl yoğunluğu artabilir. Bu durum lazer epilasyon tedavisinin performansı ile ilgili değildir. Hiç lazer epilasyon yaptırmamış bir bayanın 40 yaşındaki kıl yoğunluğu özellikle yüz bölgesinde 20 yaşına göre genelde daha fazladır. Bunun sebebi zaman içinde daha önce kıl üretmemiş potansiyel köklerin aktif hale geçmesidir. Lazer epilasyon doğru uygulandığında var olan kılları kalıcı olarak temizlerken, gelecekte çıkacakların köklerine çalışma prensibi itibariyle etki edemez.
Bu şekilde çıkan kıllar genelde yoğun değildir ve ilk haline göre daha incedir.
Lazer epilasyon tedavisi tamamlandıktan 1 yıl sonra hala kalan kıl yoğunluğunda değişiklik olmuyorsa bu durum işlemin başarılı olduğu anlamına gelir. Bu süre kıl döngüsünün tamamlanması için yeterlidir. Daha sonraki yıllarda kıl yoğunluğunun artmasının işlemin başarısı ile bağlantısı yoktur, yukarıda bahsedilen faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Dolayısıyla “garantili lazer epilasyon”, “lazer epilasyonda kalıcılık garantisi” klinik temeli olmayan sözde pazarlama amaçlı gerçek dışı söylemlerdir. Lazer epilasyon ne kılları %100 temizleyeceğini, ne de ebediyen epilasyon ihtiyacı olmayacağını vaad etmez. Diğer taraftan doğru ve bilinçli uygulandığında bu kadar konforlu ve bu kadar uzun süreli epilasyon sağlayabilen en etkili yöntem olduğu iddiasındadır.
Lazer epilasyon güvenli midir?
Tıbbın önemli teknolojik buluşlarından olan lazer son 30-40 yıldır gelişerek bir çok alanda (göz ameliyatlarından diş dolgusuna kadar) güvenle kullanılmaktadır. Bu kullanım alanlarından bir yenisi de lazer epilasyondur. Doğru vakada doğru doz seçilerek güvenli kullanım sağlanır. Lazerin epilasyon amaçlı kullanımında kanserojen etki yoktur, kimyasal bir madde veya radyasyon etkisi olmaz. Merkezimizde kullanılan FDA (Amerikan gıda ve ilaç dairesi) onaylı cihazlar ABD ‘den İngiltere’ye, Avustralya’ya kadar birçok gelişmiş ülkede kullanılmaktadır. Lazerin ürettiği enerji belirli bir dalga boyunda ışıktan oluşmaktadır. Cilde zarar vermeden geçerek kıl köküne ulaşan bu ışık, vücutta herhangi bir artık bırakmaz. Örneğin röntgen ışınları vücutta radyasyon artığı bırakmaktadır ve belirli bir zaman içerisinde çok alınırsa risk doğurabilir. Ancak lazer ışığının vücutta bıraktığı herhangi bir artık yoktur ve dolayısıyla güvenlidir; herhangi bir kanserojen etkisi yoktur. Lazer epilasyon uygulamasının güvenilirliği ve etkisi, Amerikan gıda ve ilaç dairesi FDA (Food and Drug Association) tarafından 1997 yılında onaylanmıştır.
Epilasyon emzirme döneminde yapılır mı?
Epilasyonun emzirme dönemindeki etkileri hakkında yapılan araştırmalar, herhangi bir sakıncanın olmadığı yönündedir. Epilasyon, cilde herhangi bir zarar vermez. Bu sebeple de süt miktarı ya da verimini etkilemez. Ancak hamilelik ve emzirme dönemi hormonal değişimlerin yaşandığı bir süreç olduğu için hassas ciltlerde leke riski yükselebilir. Bu sebeple de epilasyon uygulamasından önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Lazer epilasyon uygulama süresi ne kadardır?
Uygulama bölgesine göre lazer epilasyon seans süreleri değişmektedir. Ortalama olarak bıyık ve çene bölgesi 1-5 dakikada tamamlanırken, tüm bacaklar 30-45 dakika sürmektedir. Seans araları 4-6 haftadır.
Lazer epilasyon sonrasında iz kalır mı?
Lazer epilasyon uygulaması sonrasında kızarıklık görülmesi beklenen bir durumdur. Normalde uygulamayı takip eden birkaç saat içinde tamamen sona ermesi gerekir. Ancak duyarlı ciltlerde veya fazla doz verilen ciltlerde hafif kızarıklık benzeri bir tablo görülebilir. Bu durum 1-2 günlük tedavi ile iz kalmadan düzelir. Lazer epilasyon sonrası kişinin güneşlenmesi veya solaryuma girmesi, kalıtımsal pigmentasyon sorunu bulunması gibi özel durumlarda ciltte açık veya koyu renklenmeler görülebilir. Genel olarak bu vakalar geçicidir ve vakit içinde geride hiçbir iz bırakmadan kaybolur