Altunizade Lazer Epilasyon
Kıl gelişimine yardımcı tüm yapısal elemanların geri dönüşümsüz bir şekilde hasara uğratılması ile meydana gelir. Kılın doğal gelişimi içinde yalnızca büyüme (Anagen) evresinde kalıcı epilasyon sağlanabilir. Dinlenme (Telojen) evresinde kıl foliküllerinin yapısal elemanları lazer ışınıyla etkileşmediğinden epilasyon gerçekleşmez. 755 nm Alexandrite lazer koyu renkli maddeler tarafından tutulmak suretiyle enerjilerini bu maddelere aktararak ısı enerjisine dönüşürler. Lazer epilasyonda prensip, kıl folikülünde yerleşmiş bulunan melanin adı verilen renk maddesinin lazer ışığı tarafından tutularak ısıya dönüşmesini sağlamak daha sonra da ortaya çıkan bu ısı enerjisi ile kıl folikülünü tahrip etmektir.
En çok sorulan sorulardan birisi de, lazerle epilasyonun sağlığa herhangi bir zararının veya yan etkisinin olup olmadığı şeklindedir. Lazerle epilasyon, kişinin cilt yapısına uygun enerji seviyesi kullanılarak doğru bir şekilde uygulanır ve cilt soğutması da yine cilt yapısına uygun bir biçimde yapılırsa yan etki oluşturma riski oldukça azdır.
Epilasyon lazerlerinin çalıştığı dalga boyları sadece kıl folliküllerinde bulunan melanosit hücreleri tarafından emilmektedir. Melanosit hücrelerinin en yoğun olarak bulunduğu alanlar vücudumuzdaki benlerdir. Bu yüzden herhangi bir kanserojen etki yaratmamak için lazer yapılırken vücuttaki benlerin korunması ve üzerine lazer atışı yapılmaması gerekmektedir. Lazerle epilasyonun kadın üreme organlarında olumsuz sonuçlara neden olduğuna dair herhangi bir bilimsel bulgu yoktur. Lazerle epilasyonun hamilelik döneminde bebeğe zararlı olabileceğine dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak yine de hamilelere lazerle epilasyon uygulanmamalıdır.
Lazerle epilasyonda başarı genellikle açık tenli ve koyu renkli tüylere sahip kişilerde daha çabuk elde edilmektedir. Açık renkli tüyler bulunduğunda ise tüy folikülleri lazer ışınlarını yeterli düzeyde ememediğinden dolayı yok edilmeleri daha zor olmaktadır. Kullandığı 755nm’lik lazer dalga boyu nedeniyle Alexandrite lazer genel olarak açık tenli kişilerde Nd:YAG lazere göre daha başarılı olmaktadır. Özellikle koyu tenli esmer veya bronz kişilerde ise, cildin kendisi lazer enerjisinin bir kısmını emeceğinden, kullanılacak lazer cihazında ayarlanan enerji seviyesinin büyük önemli bulunmaktadır. Bunun sebebi, koyu cilde sahip olan insanlarda lazer ışınlarını absorbe etme konusunda kılla benzerlik gösteren melanin maddesinin fazla olmasıdır. Bu nedenle koyu cilde sahip kişilere daha az enerji uygulanır. Bu da tedavi süresini uzatır. Koyu renkli kıllara sahip olan kişilerde (melanin pigmenti fazla olan) emilim fazla olduğu için sonuç kısa sürede elde edilir.
Işık hassasiyeti olan hastalıklara sahip olanlar dışında herkese uygulanabilmektedir. İstenmeyen tüyü yok etmek isteyen kişilerde herhangi yaş sınırı olmadan uygulanmasında bir sakınca görülmez.
FDA (Amerikan Gida ve İlaç Dairesi) tarafından tescil edilmiş bir tedavi yöntemi olup, bugüne kadar hiçbir zararı kayıtlara geçmemiştir. Lazer ışınının iyonize edici özelliği yoktur.
Lazer Epilasyon Kimlere Yapılabilir?
Lazer epilasyon cinsiyet ayırt etmeksizin ergenlik çağına ulaşmış olan kadın ve erkeklere uygulanmaktadır.
Lazer Epilasyon Nerelerde Yapılmalıdır?
Günümüze lazer epilasyon yaygın şekilde işlem yapıldığından dolayı merdiven altı işletmelerde, güzellik merkezlerinde de yapılmaktadır. Fakat lazer epilasyon gibi sağlıkla alakalı konularda mutlaka doktor gözetimi altında sağlık kuruluşlarında yapılmalıdır.
Lazer Epilasyon Kaç seans Sürmektedir?
Lazer epilasyon vücut bölgesinde 5-8 seans arasında sürmektedir. Yüz bölgesinde 12-15 seans arasında sürmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki yapılan işlem kıl köklerinin rengine, ten rengine, işlem yapılan kişinin hormon değerlerine göre değişiklik göstermektedir.
Lazer Epilasyon Öncesinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
• Lazer epilasyon işlemi yapılmadan öncesinde kıl kökleri 3-5 gün arasında kısaltılmalıdır. (yüz bölgesi hariç)
• Lazer epilasyon yapılmadan öncesinde bronzlaşmamak gerekmektedir.
Lazer Epilasyon Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
• Tedavi sonrasında hafif kızarıklık, ödem olabilir, bu durum geçicidir.
• Uygulamadan sonra bölgeyi yüksek faktör güneş koruyucusu ile koruyunuz.
• Bölgeyi nemlendirici kremler ile nemli tutun.
• Uygulamadan sonra 24 saat sıcak su değdirmeyin.
• 24 saat içinde ağrı ya da şişme olursa yumuşak beze sarılı buz uygulayın.
• Gerektiğinde ağrı kesici kullanabilirsiniz.
• Bölgede kabuklanma olursa el sürmeyin.
• Ağda tüy dökücü kremler kullanmayın.
• Bölgeye nazik davranın ve kaşımayın. Keseleme gibi tahriş edici işlemlere maruz bırakmayın.
• Yüz epilasyonları sonrasında 24 saat fondöten, allık gibi cildi kapatan ürünler kullanmayın.