Lazer Epilasyon Ve İğneli Epilasyon
LAZER EPİLASYON
Lazer epilasyonda kullanılan birkaç yöntem vardır. Bu yöntemler lazer ışınının dalga boylarına göre sınıflandırılır. Lazer epilasyon için en çok bilinen ve kullanılan cihazlar: Alexandrite Lazer (755 nm), Nd-Yag Lazer (1064 nm), Diode Lazer (810 nm.) gibi değişik dalga boylarında çalışan cihazlardır. Lazer ışını, vücutta istenmeyen tüylerden kurtulmanın en etkili yöntemlerinden biridir. Üretilen lazer ışığı deriye ve çevre dokuya zarar vermeden, kıl folikülünün çevreleyen hücrelerin içinde bulunan melanin pigmentini hedef alarak hücreyi tahrip eder. Böylece tahrip olan kıl kökünden bir daha yeni kıl çıkamaz. Lazer epilasyon uygulaması sırasında cilt soğutulmalıdır. Bu uygulama ciltte problem oluşmasını önler. Cilt, lazer epilasyon esnasında korunmuş olur ve acı hissi azaltılır. Lazer sistemlerine ilave edilmiş bir cihaz sayesinde aktif soğutma yapılmaktadır. Burada kullanılan sistem hava soğutma sistemi olarak bilinmektedir.
Lazer epilasyon yönteminin başarısı şunlara bağlıdır; uygulanan vücut bölgesi, cilt tipi (cilt rengi), kıl kalınlığı, kıl rengi ve hormonsal bileşenler. Lazer epilasyon, tüm bunlar dikkate alındığında vücut bölgeleri için ortalama 6 seans da başarıyla kıl yoğunluğunu ve/veya kalınlığını azaltmaktadır. Yüz bölgesinde seans sayısı kişiye göre farklı olabilmektedir. Ortalama 10 seans gerekebileceği söylenebilir. Lazer epilasyon uygulaması sırasında hafif ağrı olabilir. Bu ağrı çamaşır lastiği çarpma hissi gibi, karıncalanma ya da hafif iğne batması şeklinde tarif edilmektedir. Bugün lazer epilasyon nazik, modern ve uzun süreyle tüyleri azaltan ya da yok eden epilasyon çeşididir denilebilir.
İğneli Epilasyon
Epilasyon yapılacak bölge önce alkolle temizlenir, sonra ince bir iğneyle kıl köküne girilerek elektrik verilir. Bu şekilde kıl kökü tahrip edilmiş olur.
İğneli Epilasyon 100 yıldan uzun süredir kullanılan en eski epilasyon yöntemidir. Koyu olan kılların yanısıra sarı, beyaz, kızıl ve ince olan kıl köklerinde de etkili olan epilasyon yöntemidir. Deriden sokulan bir iğne aracılığıyla kıl köküne elektrik akımı verilir. Bu akım kıl kökünü yakarak harap eder. Yanmış kıl bir cımbız yardımıyla alınır. Her kıl için bu İşlem tekrarlandığından uygulama süresi kıl yoğunluğuna göre değişebilir.
Özellikle yoğun kıl bulunan bölgede yapılması çok zaman alır. Yapan kişinin bu konuda uzman olması önemlidir. Akım tam kıl köküne verilemezse uygulamadan sonuç alınamaz. Her kişiye özel bir iğne kullanılması gerekir.Seans sayısı uygulanan alandaki kılın yoğunluğuna ve kılın uzama zamanına göre değişir. Seans aralıkları başlangıçta 1- 2 hafta gibidir. Seanslar ilerledikçe seans aralıkları açılır. Her renk kıla etkili bir yöntemdir.Ağrılı olması, leke yapabilmesi, uzun sürmesi nedeniyle ustalık gerektiren ve mutlaka uzman estetisyenlerce, steril koşullarda uygulanması gereken bir yöntemdir.İğneli epilasyon yönteminde küçük ince bir iğne kıl köküne kadar sokularak,elektrik akımı verilir ve oluşan yanık kıl kökünü harap eder.